kassa

Open Loop en Closed Loop uitgelegd

Bij Moneycomb maken we cashless betalen mogelijk tijdens events. Ondanks alle technologie die ermee gepaard gaat, is het de uitdaging om het proces volledig transparant te maken voor de klant en gebruikers. Het gaat er niet om hoe het werkt, maar dat het werkt. Toch ontkomen we er niet aan om tijdens de planning en realisatie technische details ter sprake te brengen met opdrachtgevers. Er zijn namelijk meerdere opties en per evenement of festival zullen er andere afwegingen worden gemaakt. Het Open Loop versus het Closed Loop systeem is een onderwerp dat regelmatig terugkeert tijdens besprekingen. Dit zijn twee vormen van digitaal betalen met ieder hun unieke pluspunten en minpunten. Wat Open Loop en Closed Loop betekent en welke mogelijkheden deze systemen bieden leggen we uit op deze pagina.

Open Loop en Closed Loop betalen

Een klant komt bij de kassa. Of in het geval van mobiel pinnen komt de kassa naar de klant. De klant betaalt met een kaart en de transactie is voltooid. Er komt geen contant geld meer aan te pas, er is geen wisselgeld om te tellen en een fooi geven voor het personeel is ook heel eenvoudig. Betreft het hier een Open Loop betaling of Closed Loop betaling? Dit is een strikvraag, op basis van bovenstaande informatie kun je hier namelijk geen antwoord op geven. De verschillen zijn namelijk subtiel, toch zijn er wel degelijk zaken die anders verlopen met unieke gevolgen per methode.

Hoe werkt mobiel pinnen?

Wat zijn Open Loop betalingen?

Bij een Open Loop betaalsysteem behoort de betaalmethode van de klant niet tot het systeem dat gebruikt wordt. De klant maakt gebruik van een betaalmethode naar keuze zoals een bankpas (debet card) of een credit card. Deze betaaloptie hoeft niet gekoppeld te zijn aan het transport netwerk dat gebruikt wordt door de begunstigde. Het is wel vereist dat de betaalmethode vooraf geautoriseerd is binnen het netwerk.

Voordelen van Open Loop systemen:

  • De schaalgrootte van Open Loop systemen zorgt voor een snellere toename in functionaliteit.
  • De eindgebruiker hoeft geen extra kaarten te bezitten of apps te gebruiken om te betalen.
  • Er is sprake van een centraal systeem met vertakkingen wat het systeem voor de eindgebruiker eenvoudig maakt.

Nadelen van Open Loop systemen:

  • Ondanks de ‘standaardisatie’ zijn er meerdere partijen met eigen protocollen. Het systeem is niet geheel transparant.
  • Er is minder inzicht met betrekking tot klantgedrag.
  • Een merk heeft minder mogelijkheden om klanten te binden.

Wat zijn Closed Loop betalingen?

Bij een Closed Loop betaalsysteem behoort de betaalmethode van de klant tot het systeem dat gebruikt wordt. In het geval van events kan dit een armband zijn met een chip waar tegoed op staat. Bij contactloos betalen maakt de chip verbinding met het lokale netwerk dat tegoed kan afschrijven van het totaal. Dit soort systemen worden ook wel gebruikt in retail in de vorm van een klantenpas. Het tegoed kan prepaid zijn, top-up of via een abonnement geïncasseerd worden.

Voordelen van Closed Loop systemen:

  • Meer mogelijkheden voor klantenbinding en analyse van klantgedrag.
  • Werkt exclusief op locaties waar het systeem wordt geïmplementeerd.
  • Eenvoudig om limieten te stellen op uitgaven of toepassingen.

Nadelen van Closed Loop systemen:

  • Het is een additionele betaalmethode met eigen regels.
  • Tegoed toevoegen of beheren is niet altijd intuïtief.
  • De aanbieder moet een eigen systeem beheren en onderhouden.

Zijn credit cards Open Loop of Closed Loop systemen?

Dit is wederom een strikvraag, het antwoord is namelijk “beide”. Het hangt ervan af om welke creditcard het gaat. Visa en MasterCard zijn beide Open Loop creditcards. De gebruiker kan niet direct een kaart krijgen van deze organisaties, maar moet een kaart aanvragen via een intermediair zoals een bank. De gebruiker betaalt met de kaart, dit gaat via de bank naar de creditcardmaatschappij. Het systeem is daarmee open van aard. American Express is een creditcardmaatschappij die zelf kaarten verstrekt aan eindgebruikers zonder tussenkomst van een bank of andere intermediaire partij. Hoewel klanten met een American Express kaart op veel locaties kunnen betalen betreft het een gesloten systeem. De ondernemer sluit een overeenkomst af met American Express, niet met een intermediaire bank.

Is PayPal een Open Loop of Closed Loop systeem?

is iDeal ideaal?

PayPal is een type ‘cloud wallet’ ofwel een portemonnee op het internet. Dit lijkt heel open want alles wat zich afspeelt in de cloud is bereikbaar vanuit meerdere kanalen. Toch is PayPal in basis een Closed Loop systeem omdat er ook hier een directe verbinding wordt gemaakt tussen de verkoper en het betaalsysteem. Het is echter wel zo dat PayPal meer mogelijkheden biedt dan een standaard Closed Loop systeem. Zo is het mogelijk om een betaalrekening bij de bank te koppelen aan PayPal. De klant geeft PayPal toestemming om bedragen af te schrijven wanneer dit nodig is. Zo kan iemand met PayPal betalen zonder positief saldo op de cloud account. Het bedrag wordt dan via PayPal van de bankrekening afgeschreven. Dit is een constructie die je regelmatig tegenkomt bij internationale webshops die geen iDeal aanbieden als betaaloptie. De klant kan inloggen met PayPal die vervolgens het bedrag afschrijft van een gekoppelde debet rekening. Daarmee kun je stellen dat PayPal in de praktijk een hybride systeem is.

Wat zijn de verschillen tussen bankrekeningen en cloud-based wallets zoals PayPal? De experts van Moneycomb leggen het je graag uit. Neem contact op voor meer informatie over betalen tijdens evenementen.

Hybride betaalsystemen

Het mag duidelijk zijn dat beide betaalsystemen unieke pluspunten en minpunten bezitten. Er is geen duidelijke winnaar uit te roepen. Per evenement wordt doorgaans vrij snel duidelijk welk betaalsysteem het meest voor de hand ligt om te implementeren. Moneycomb denkt graag mee met de event organizer om de meest voordelige optie te kiezen. En als er geen oplossing is die duidelijk beter is, dan is het mogelijk om een hybride systeem te implementeren.

Heel eenvoudig gesteld zijn er drie stakeholders bij de keuze tussen Open Loop en Closed Loop betalingen:

  1. Banken en creditcardmaatschappijen: Deze organisaties zien graag dat betalingen via hun organisatie lopen omdat ze hier geld mee verdienen.
  2. Aanbieders: Verkopers, event organizers en ticket bedrijven willen hogere omzetten draaien en optimale winst behalen.
  3. Afnemers: Klanten waarderen gebruiksgemak en persoonlijke voordelen.


Iedere stakeholder heeft een uniek perspectief en visie, er is echter geen sprake van evenredige invloed. In principe bepaalt de aanbieder welk systeem wordt toegepast, de afnemer kan een stem uitbrengen in de vorm van geld spenderen. De verwerker van de betalingen zal de aanbieder moeten overtuigen dat hun betaalmethode de meeste voordelen oplevert.

Moneycomb wordt ingeschakeld door de aanbieders. Denk aan event organizers die evenementen en festivals inrichten. Ook aanbieders van producten en diensten tijdens deze events kunnen een stem hebben in de afweging. We zullen adviseren op basis van onze expertise en ervaringen uit het verleden. Wat betreft de hardware en software leveren we alle opties voor zowel Open Loop als Closed Loop oplossingen. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Waarom Open Loop gebruiken?

De voornaamste reden om gebruik te maken van Open Loop cashless betalen tijdens events is het laagdrempelige gebruik voor de klant. Betalen gaat contactloos via een pinpas, smartphone of smartwatch. De betaling wordt direct afgeschreven van een debet rekening ongeacht welke bank het betreft. Open Loop betalingen werken heel transparant voor zowel de klant als de begunstigde.

Waarom Closed Loop gebruiken?

De voornaamste reden om gebruik te maken van Closed Loop cashless betalen tijdens events is de controle op bestedingen. Bezoekers kunnen tijdens het evenement of festival eenvoudig betalen via een armband, kaart of app met een tegoed dat buiten het event onbruikbaar is.

Welke methode is het goedkoopste?

De goedkoopste manier om contactloos betalen aan te bieden is een Open Loop systeem. Er kan namelijk gebruikt worden van bestaande methoden en protocollen. Moneycomb kan een lokale verbinding inrichten en deze koppelen aan de bekende aanbieders. Er is relatief weinig werk ‘achter de schermen’ nodig om veilig betalen mogelijk te maken. Daarnaast zijn er geen additionele kosten voor onderhoud van een eigen betaalsysteem.

Welke methode levert de hoogste omzet op?

Als commerciële partij wil je natuurlijk weten welke manieren er zijn om de omzet te verhogen. Laagdrempelig contactloos betalen leidt tot hogere omzetten, dat is bekend. Het ligt dus voor de hand dat een laagdrempelig systeem als Open Loop de hoogte omzet oplevert. Toch hoeft dit niet noodzakelijk het geval te zijn. Als bezoekers een kaart of andere betaaloptie hebben met een vast tegoed dat elders niet bruikbaar is dan is de gebruiker geneigd om dit bedrag geheel te besteden. Daarnaast kan de aanbieder eigen incentives toepassen om klanten meer te laten besteden zoals kortingen of spaarpunten. Per situatie zal er een afweging gemaakt worden van de kosten en baten.

Welke methode is klantvriendelijk?


In principe is het Open Loop systeem meer klantvriendelijk omdat er geen speciale handelingen nodig zijn om te betalen naast het gebruik van bestaande betaalopties. Het kan echter wel prettig zijn om rond te lopen met een armband die voorzien is van een prepaid tegoed. Zo kan de klant niet meer besteden dan de limiet op de chip, de kans op diefstal of misbruik wordt gereduceerd. Net zoals bij de omzet zijn er ook hier meerdere afwegingen die bepalen wat de meest klantvriendelijke methode is.

Het is heel goed mogelijk dat de uitleg op deze pagina nieuwe vragen oproept over cashless betalen tijdens events. Neem daarom contact op met de experts van Moneycomb voor maatwerk advies en informatie over onze oplossingen voor zowel Open Loop als Closed Loop betalingen tijdens evenementen en festivals.


Reactie plaatsen