Mobiel pinautomaat

Daarom kies je voor een mobiel pinautomaat

Het begrip ‘PIN’ ofwel betalen met kaart bestaat sinds 1990 in Nederland. De acceptatie onder de bevolking zou enige jaren duren, daarna werd het systeem snel steeds meer ingeburgerd. Nu zijn er al veel winkels die alleen nog cashless betalen accepteren. Dat is eenvoudig, veilig en kostenbesparend. Een mobiel pinautomaat op een event is ook een algemeen begrip geworden, al zijn er toch nog behoorlijk wat vragen bij zowel event organizers als gebruikers. Welke voordelen contactloos pinnen biedt lees je op deze pagina.

mobiel pinautomaat

Hoe werkt een mobiel pinautomaat?

De eerste pinautomaten werkte met een magneetstrip. Na controle door de bank via een pincode kon de gebruiker geld pinnen of een betaling verrichten. Na drie pogingen werd de kaart geblokkeerd om frauduleus gebruik te voorkomen. De magneetstrip bleek eenvoudig om te dupliceren, daarom wordt sinds 2021 exclusief gebruik gemaakt van betaalkaarten met een EMV chip. Hoewel ‘pinnen’ officieel niet meer bestaat is het blijven hangen als term voor cashless betalen.

Een kaart met EMV chip is niet te dupliceren. De chip controleert de pincode waarmee een koppeling met de bank niet langer vereist is. Ook ditmaal zal de kaart na driemaal foutieve invoer automatisch blokkeren. Voor het opvragen van het saldo zal er wel een verbinding met de bank nodig zijn.

Hoe werkt digitaal betalen met smartphone of smartwatch?

Er zijn ook steeds meer consumenten die betalen met een smartphone of smartwatch. Dit werkt iets anders dan met een pinpas of chipknip. In dit geval moet het apparaat gekoppeld worden aan de bankrekening. In de telefoon of het horloge moet een NFC chip aanwezig zijn, dit staat voor Near Field Communication. Deze chip kan een afstand van pakweg tien centimeter overbruggen. Dit is ruim voldoende voor een mobiel pinautomaat maar niet zo ver dat er misbruik van gemaakt kan worden. Dit systeem heeft geen internetverbinding nodig om te functioneren, zo kan iemand met een smartwatch maar zonder gekoppelde smartphone toch contactloos pinnen. Het is hierbij niet nodig om een pincode in te geven, het toestel ontgrendelen is voldoende. De bedragen kunnen hoger zijn dan met een chipknip het geval is, de gebruiker kan zelf indien gewenst de limiet instellen via de app van de bank. Bij hogere bedragen kan er gevraagd worden naar de pincode. Er zijn zelfs ringen met NFC chip die gebruikt kunnen worden om te betalen.

Voordelen van contactloos pinnen

Er zijn zowel voor de verkoper als voor de klant voordelen om gebruik te maken van een mobiel pinautomaat. Hier zijn vijf voordelen:

1. Meer betaalopties

Er was een periode dat je voor pinnen bij een geldautomaat alleen terecht kon bij een pinautomaat van je eigen bank. Dit is gelukkig allang niet meer zo omdat vrijwel alle banken de Maestro standaard ondersteunen. Daarnaast zijn er nog creditcards waarbij Visa / MasterCard in Europa de standaard is. Naast betalen is er ook flexibiliteit bij incasseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het geld direct op een PayPal rekening te laten storten in plaats van een rekening bij een traditionele bank.

2. Minder contact

Sinds 2020 heeft contactloos pinnen een andere betekenis gekregen. Naast bacteriën zijn we nu ook veel meer alert op de overdracht van virussen. Een mobiel pinautomaat kun je aan de klant overhandigen voor een betaling op afstand. De kaart of mobiel apparaat hoeft niet eens fysiek contact te maken met de lezer wat voor extra hygiëne zorgt. Dit biedt ook zeker voordelen in de horeca waar met voedingsmiddelen gewerkt wordt of op versmarkten.

3. Sneller betalen

De doorloopsnelheid bij pinnen is aanzienlijk sneller dan bij contante betalingen het geval is. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer als een buschauffeur een los kaartje moet afrekenen en wisselgeld moet geven. Ook bij een kassa kan dit voor flinke opstoppingen zorgen. Digitaal betalen gaat sneller wat door klanten absoluut gewaardeerd wordt.

betalen op festivals

4. Voorkom kasverschil

Dit is een organisatorisch voordeel dat voor zowel werkgever als personeel prettig werkt. Een kassasysteem kan complexe berekeningen foutloos uitvoeren en registreren. Met een POS systeem kunnen fouten nagenoeg geëlimineerd worden wat tijd, geld en frustratie zal besparen.

5. Reduceer fraude

De gevreesde wisseltruc komt helaas nog steeds voor op locaties waar veel handelingen met contant geld plaatsvinden. Daarnaast zijn er werknemers die een loopje nemen met de regels. Een sluitende financiële administratie is eenvoudiger dan je denkt in een omgeving zonder cash betalingen.

Uiteindelijk is het doel om betalingen zo laagdrempelig mogelijk te laten verlopen. Het systeem moet minstens zo eenvoudig werken als cash of muntjes tijdens een festival. Dit geldt zowel voor de verkoper als voor de klant. Meer weten? Neem dan contact op met het team van Moneycomb voor meer informatie.

Zijn alle systemen hetzelfde?

Er zijn diverse systemen die gericht zijn op uiteenlopende doelgroepen. Een verkoper die buiten de deur werkt en relatief weinig betalingen hoeft te verwerken kan het zich niet veroorloven om een duur systeem te kopen. Voor deze groep is een eenvoudig mobiel pinautomaat voldoende. Dit zal een lezer zijn met numerieke invoer die draadloos gekoppeld wordt aan een smartphone. De app in combinatie met de data SIM verwerkt de transactie, de lezer heeft weinig hardware en software nodig. Zo kun je voor enkele tientjes aan de slag gaan met digitaal betalen.

Een supermarkt met bezorgers die de hele dag door betalingen aan de deur moeten verrichten zullen gebruik maken van een meer hoogwaardig mobiel pinautomaat met alle hardware en software aan boord om betalingen te verwerken. Deze toestellen moeten robuust zijn omdat er niet altijd even voorzichtig mee wordt omgesprongen. Daarnaast moeten ze betrouwbaar zijn omdat er dagelijks veel transacties verricht worden. Dan kan tijdelijke uitval het proces flink verstoren. Zeker als de bezorger meer handelingen moet verrichten. Denk aan een mobiel pinautomaat die uitvalt tijdens het bezorgen. Een oplossing is dan bijvoorbeeld een eenmalige machtiging uitschrijven. Dit moet bij iedere klant uitgelegd worden wat extra tijd kost. Bezorgingen zijn vooraf ingepland en de bezorger raakt steeds verder achter op schema, om nog maar niet te spreken van bederfelijke waren. In dat geval is cashless betalen met pinautomaten van enkele tientjes niet verantwoord.

Transactiekosten kunnen ook sterk afwijken. Heel eenvoudig gesteld zal een goedkoop mobiel pinautomaat voor beperkt gebruik per transactie duurder zijn dan voor systemen die veel transacties moeten verwerken. Dit is gewoon een kwestie van schaalgrootte. Een payment provider kan nauwelijks winst maken op een ondernemer die af en toe met contactloos pinnen werkt. De infrastructuur van verbinding, beveiliging en verwerking brengt hoge investeringen met zich mee. Er zijn aanbieders die werken met een standaard abonnement en kosten per transactie. Er zijn ook bedrijven die alleen kosten rekenen bij een transactie. Bij kassasystemen op evenementen heeft een doorlopend abonnement geen zin omdat het een eenmalig event betreft. Voor een marktverkoper die iedere dag op een andere markt staat kan dit wel interessant zijn.

Houd er ook rekening mee dat niet alle apparaten voorzien zijn van een printer. In sommige situaties kan het wenselijk zijn om een fysiek betaalbewijs te overhandigen. Denk aan een coupon om in te leveren of een code om te scannen bij de ingang.

Mobiel pinautomaat kopen of huren?

Zoals we hierboven reeds hebben aangegeven zijn er verschillende systemen leverbaar, per onderneming of evenement zal er een afweging gemaakt moeten worden wat de beste oplossing is. Als het een kassasysteem op festivals betreft dan heeft het weinig zin om een mobiel pinautomaat te kopen. Dan is tijdelijke pin automaat huur een betere oplossing. De leverancier van mobiele betaaloplossingen zal in dit geval de apparatuur leveren inclusief de benodigdheden voor verbinding en service bij uitval. Zeker als het personeel minder ervaring heeft met het verwerken van betalingen kun je als organisatie beter op safe spelen. Als het een event organisatie betreft die meerdere evenementen of festivals organiseert dan kan de aanschaf van een kassasysteem een betere keuze zijn. Daarbij moeten wel diverse afwegingen worden gemaakt waaronder afschrijving, onderhoudskosten en expertise binnen de organisatie. Laat je hierover vrijblijvend informeren door de experts van Moneycomb voordat je een mobiel pinautomaat koopt of huurt.

Waar gebruik je mobiele pinautomaten?

Laten we enkele praktijksituaties bekijken om de meerwaarde van een mobiel pinautomaat te beoordelen:

1. Markten

markt

Van markt tot markt, opzetten en afbreken. In plaats van zakken vol wisselgeld en vragen of klanten kunnen passen hoef je alleen een mobiel pinautomaat te presenteren en je bent klaar. Zeker bij versproducten mag het voordeel van hygiënisch betalen niet worden vergeten.

2. Deurverkoop

Het is als werkgever eigenlijk niet verantwoord om een puber van zestien met zakken vol geld over straat te sturen. Daarom kiezen steeds meer bezorgrestaurants voor digitaal betalen. Vooraf met iDeal afrekenen in de webshop is … ideaal maar niet altijd praktisch. Daarnaast zijn er ook klanten die graag bij ontvangst pas afrekenen. Met een mobiel pinautomaat is de bezorger snel klaar en de ondernemer ziet direct betalingen binnenkomen.

3. Horeca

Op een terras zijn mobiele pinapparaten de norm geworden, zorg er wel voor dat het kassasysteem in de horeca optimaal is ingericht. Denk aan tafel nummers toewijzen, het doorzetten van bestellingen naar barpersoneel en een automatische koppeling met de boekhoudsoftware. Zo kun je als horeca ondernemer veel efficiënter werken.

4. Evenementen

Op evenementen tijdens festivals moet er voor een korte periode een micro-gemeenschap opgezet worden met eigen regels en voorwaarden. In plaats van werken met muntjes en wisselautomaten laat je transacties verwerken met digitale betalingen. Dat is alvast een zorg minder.

Ben je op zoek naar pinautomaten voor grootschalige festivals of wil je een tijdelijk pin automaat huren voor een event? Bij Moneycomb hebben we alle expertise in huis om je verder te helpen, neem vandaag nog contact met ons op.


Reactie plaatsen