Internet

Hoe zorg je voor stabiel internet op festivals?

Eigenlijk is de tijd dat we thuis moesten zijn om gebruik te maken van internet nog niet eens zo lang geleden. Toen was er een desktop-pc nodig of misschien een laptop die via een ethernet kabel verbonden werd met de router. Dit is uiteraard nog steeds mogelijk, maar draadloos internet is zo ingeburgerd dat niemand meer opkijkt van een smartphone waar je hoge kwaliteit video mee kunt streamen. Niet alleen thuis, maar ook in de bergen, op het strand of in een hutje op de hei. Dat we allemaal ons persoonlijke netwerk mee kunnen nemen is fantastisch, maar dit betekent niet dat je hier op festivals of evenementen ook gebruik van kunt maken. Bij het autoriseren van betalingen bijvoorbeeld, dan kan het kassasysteem de zwakke schakel zijn. Hoe zorg je eigenlijk voor stabiel internet op festivals en hoe kun je betrouwbaar gasten digitaal laten betalen?

Zelf doen of uitbesteden?

De meest ingewikkelde vragen hebben soms de meest eenvoudige antwoorden. Als je op zoek bent naar cashless betalen zonder storing op een festival dan huur je gewoon professionals in die het voor je regelen. Toch is het zeker goed om kennis te nemen van de mogelijkheden en de achterliggende uitdagingen. Je kunt dan als event organizer weloverwogen beslissingen nemen op basis van mogelijkheden of juist aanwezige beperkingen. Neem geheel vrijblijvend contact op met de experts van Moneycomb voor praktisch advies en maatwerk oplossingen.

internet op festivals

Tip: Wanneer je als organisatie internet aanbiedt aan gasten of bezoekers, kies dan een duidelijke naam voor het netwerk. Zo kunnen gebruikers eenvoudig het juiste netwerk vinden. Om de veiligheid en connectie te waarborgen kan worden gekozen voor twee netwerken; één voor het publiek en een (beveiligde) verbinding voor personeel of andere leden van de organisatie.

Hoe zorg je voor stabiel internet op een festival?

Met de juiste combinatie van hardware, software en expertise kun je op ieder festival digitaal betalen mogelijk maken. Hier zijn drie standaard oplossingen om connectiviteit op locatie te realiseren:

1. Kabel internet

De technologie van ‘vroeger’, gewoon met een betrouwbare UTP kabel naar het apparaat. In dit geval een betaalautomaat. Een PIN-automaat op festivals moet verbonden zijn met het internet om betalingen te autoriseren. Als het een vast punt betreft zoals een kassa dan kan hier de router geplaatst worden met een bedrade verbinding. De kans op storing en interferentie is dan minimaal. Overigens is het wel mogelijk dat er geen terugkoppeling komt vanuit de payment provider. Om dit te voorkomen werkt Moneycomb met twee payment providers zodat er altijd een backup optie voorhanden is.

Bij mobiele pinapparaten is het uiteraard niet mogelijk om met draad te werken. Soms kiezen horeca-uitbaters ervoor om gebruik te maken van een centrale kassa met draagbare toestellen die slechts orders op kunnen nemen. Het komt echter steeds vaker voor dat er aan de tafel betaald kan worden door gebruik te maken van een mobiele pinautomaat.

2. Persoonlijk mobiel netwerk

Dit is een oplossing die met name op markten en braderieën wordt toegepast. De verkoper zal zelf voor een mobiele oplossing zorgen. Er zijn uitgebreide mobiele pinautomaten met ingebouwde Simkaart, het is ook mogelijk om gebruik te maken van een meer eenvoudig apparaatje dat verbinding maakt met de smartphone. Er is dan onderscheid te maken tussen plug-in toestellen of apparaten die draadloos verbinding maken met de smartphone. Die laatste optie wordt tegenwoordig standaard gebruikt. Afhankelijk van het systeem werkt dit op basis van een abonnement of per transactie.

Een mogelijk nadeel van een persoonlijk mobiel netwerk is het gebrek aan een uniforme standaard. Iedere verkoper kan gebruik maken van een ander systeem. Soms moet de aanbieder eerst een app starten, verbinding maken met het apparaat en andere handelingen die het verkoopproces afremmen. Ook kan de beveiliging tekortschieten.

3. Wifi

Tussen een verbinding met draad en een volledig draadloze oplossing ligt de bekende wifi verbinding. Hoewel dit een ‘draadloos’ systeem betreft geldt dit niet voor alle schakels in de keten. Wifi werkt namelijk op basis van een centrale router waar een apparaat draadloos verbinding mee kan maken. Die router zal gevoed worden met een 230V stroomvoorziening en gekoppeld zijn aan het internet. Waar dit signaal vandaan komt hangt af van de situatie. Als er bijvoorbeeld één 3G hotspot aanwezig is met meerdere gebruikers die ‘tethered’ zijn, dan kan de verbinding erg traag en onberekenbaar worden.

internet op festivals

Wifi is weliswaar een standaard protocol, de functionaliteit en mogelijkheden kunnen in praktijk flink uiteenlopen. Wil je graag gebruik maken van een centrale oplossing met een berekenbare kwaliteit? Neem dan contact op met Moneycomb voor een overzicht van de mogelijkheden.

Tip: Met een snelheidstest app kun je eenvoudig controleren hoe sterk de verbinding is op iedere locatie. Pak een smartphone, installeer een Speedtest app en maak een rondje. Voer testen uit om zwakke punten op te sporen. In een lege setting zullen de resultaten anders zijn dan met een mensenmassa. Het geeft wel een indicatie van het signaal dat beschikbaar is.

Verschillen tussen signaalversterkers, repeaters en boosters

Een draadloos apparaat wordt verbonden met het internet via een accesspoint. Er kan één centrale router zijn die signaal levert voor alle aangesloten apparaten. Naarmate de afstand groter wordt neemt de signaalsterkte af. Door gebruik te maken van een signaalversterker is het mogelijk om grotere afstanden te overbruggen met behoud van een goed signaal. Een repeater herhaalt het inkomende signaal, een booster versterkt het signaal. In praktijk zal een wifi repeater de snelheid van het internet vertragen omdat er niet tegelijkertijd ontvangen en verzonden kan worden. Daarnaast is het van belang dat signaalversterkers op een locatie worden geplaatst waar voldoende signaal is voor deze apparaten om te functioneren. Anders zal de snelheid verder afnemen. Door een ‘mesh’ netwerk aan te leggen is het mogelijk om een grote afstand te overbruggen waarmee pinnen op festivals tot in de uiterste hoeken mogelijk zal zijn.

Wat zijn mogelijke stoorzenders?

Met name muren van beton houden draadloze signalen tegen. Daarnaast zullen alle elementen die tussen zender en ontvanger aanwezig zijn een effect hebben op het signaal. Daarom heeft het de voorkeur om apparatuur wat hoger te positioneren, al is dit niet altijd een optie. Als er meerdere access points aanwezig zijn dan kan dit voor interferentie zorgen. Zonder ervaren personeel en realtime analysemethoden kan de oorzaak van een storing lastig te bepalen zijn. Het is overigens zeker mogelijk om een deel van de monitoring vanaf een externe locatie uit te voeren. Neem contact op met Moneycomb voor meer uitleg over het beperken van stoorzenders tijdens een festival.

Tip: Zorg dat het wifi netwerk goed beveiligd is. “Wardriving” is een vorm van hacken waarbij er ingebroken wordt op netwerken die niet voldoende beveiligd zijn. Zo is het mogelijk om gevoelige data te stelen.

We hopen dat je hiermee wat meer inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden en aandachtspunten van internet op festivals. Voor meer informatie kun je terecht bij de specialisten van Moneycomb. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie.


Reactie plaatsen