contactloos betalen

Hoe kun je contactloos betalen?

Betalen wordt steeds eenvoudiger. Dit is goed voor consumenten die moeiteloos hun aankopen kunnen afrekenen, het is ook zeker een goede zaak voor ondernemers die hun omzet zien verhogen. Contactloos betalen is niet langer een belofte voor de toekomst, het is dagelijkse realiteit geworden. Welke mogelijkheden voor cashless betalen zijn er eigenlijk en waar moet je als event organizer rekening mee houden? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.

Hoe kun je contactloos betalen?

Voordat we de technologie achter contactloos betalen wat nader bekijken zullen we ons eerst even beperken tot het gebruik. Dit zijn de voornaamste manieren om contactloos te betalen:

1. Pinpas

Dit is de meest gebruikte methode voor contactloos betalen. Een standaard pinpas is voorzien van een NFC chip waarmee klanten eenvoudig kunnen betalen. De (mobiele) pinautomaat heeft hiervoor een ontvanger ingebouwd. De kaart tegen het toestel aan houden is niet nodig, veel mensen doen dit overigens wel uit gewoonte. Bij een pinpas moet de optie voor contactloos betalen wel geactiveerd zijn om te gebruiken, er is daarnaast een maximumbedrag voor betalen zonder pincode van toepassing.

2. Smartphone

In de meeste moderne smartphones is eveneens een NFC chip aanwezig. Ditmaal worden betalingen verwerkt door de bankieren app op het toestel. Ditmaal kan de klant een hoger bedrag voldoen dan bij chippen het geval is, de ontgrendeling van het toestel geldt als verificatiemethode. De instellingen voor betalen met pinpas en pincode zijn van toepassing op deze draadloze methode. Er is geen actieve internetverbinding vereist om via NFC te betalen.

3. Smartwatch

Hoe kun je contactloos betalen?

Deze optie werkt in principe hetzelfde als betalen via een smartphone. Om de smartwatch en bank applicatie te configureren is een smartphone nodig, om te betalen niet. Zo kan de gebruiker van huis gaan zonder betaalkaart of telefoon en toch contactloos betalen aan de kassa.

4. Armband

Dit is een optie die specifiek bestemd is voor gebruik tijdens festivals of evenementen. De bezoeker krijgt bij de entree een polsbandje. Hier kan een tegoed op staan, of de bezoeker kan zelf het tegoed aanvullen. Een alternatief voor een armband is een tijdelijke betaalkaart met een tegoed. Bij iedere transactie wordt het saldo verlaagd. Als er later nog saldo op de armband of kaart staat, dan kan de organisatie bepalen of dit gecrediteerd wordt of niet.

Heb je klanten die contactloos willen betalen, maar het lukt niet? Het is mogelijk dat in de bankinstellingen deze optie uitgeschakeld staat. Je kunt ze verzoeken om dit te controleren. Uiteraard wel op een verantwoorde wijze waarbij niemand kan meekijken. Deze persoon zal dan moeten inloggen via de bank app.

Hoe groot mag de afstand zijn bij contactloos betalen?

Een NFC chip werkt tot minimaal vijf en maximaal tien centimeter van de pinautomaat. Dat is ruim voldoende om contactloos te betalen, maar niet te ver om misbruik te maken van dit systeem. Er is sprake van een directe verbinding inclusief verificatie vanuit de pinautomaat. Dit betekent dat omstanders de communicatie niet zomaar kunnen onderscheppen. Er is geen sprake van een dataverbinding zoals dit met andere betaalopties wel het geval kan zijn. Als je meer wilt weten over betalen op afstand neem dan gerust even contact op met de specialisten van Moneycomb.

Lukt het niet?

Het komt voor dat gebruikers niet kunnen betalen. De eerste stap is de actie herhalen, de verkoper of werknemer in de bediening kan het proces monitoren. Als het nog steeds niet lukt kijk dan goed naar de foutmelding op het apparaat. Bijvoorbeeld ontoereikend saldo of geen pin ingevoerd. Probeer te achterhalen wat er mis is en blijf altijd rustig. Vaak betreft het een gebruikersfout, wees de klant behulpzaam zonder fysieke interactie. Personeel wil soms een poging wagen om zelf de kaart door de machine te halen om behulpzaam te zijn, toch zijn dit soort handelingen af te raden. De problemen liggen niet altijd in de communicatie tussen betaalmiddel en pinautomaat, het kan ook een probleem betreffen bij de bankrekening of instellingen bij de klant. Als het echt niet lukt, verwijs de klant dan naar de bank voor meer informatie.

Let op met verborgen kosten

Betalen kost geld. Dat klinkt logisch, toch zijn er verborgen kosten waar niet iedereen rekening mee houdt. Ondernemers moeten geld afdragen waar ze in de prijzen naar hun klanten wel rekening mee moeten houden. Dit zijn enkele kostenposten die voor verkopers van belang kunnen zijn bij contactloos betalen:

1. Payment providers voor pinnen

is iDeal ideaal?

Als je betalingen laat lopen via iDeal, Tikkie, Mollie of een andere payment provider dan zijn hier kosten aan verbonden per transactie. Als het om grotere bedragen gaat dan zal dit geen probleem zijn, als het om betalingen gaat voor enkele euro’s of nog minder dan tikt het wel aan. Een betaling voor een kop koffie waar je als horeca-uitbater 25 cent voor moet betalen voor een digitale betaling is zeker merkbaar onder de streep. Houd er dus rekening mee welke transactiekosten met iedere betaaloptie gepaard gaat. Is cashless betalen duurder of goedkoper dan contant betalen voor de ondernemer? Verder op deze pagina kijken we naar de cijfers.

2. Creditcards en conversie

In Nederland is pinnen de standaard. Het geld wordt afgeschreven van een debet rekening. In landen als de Verenigde Staten worden creditcards veelvuldig gebruikt als standaard betaalmethode. Als ondernemer kun je omzet mislopen als je geen creditcards accepteert aan de kassa. In plaats van vaste transactiekosten is het mogelijk dat de creditcardmaatschappij een percentage van het orderbedrag rekent. Dan kunnen de kosten flink oplopen. Dit geldt overigens ook voor online wallets zoals PayPal.

3. Infrastructuur voor contactloos betalen

Bij Moneycomb hebben we veel ervaring in het verzorgen van betalingen tijdens evenementen en festivals. We zijn van mening dat contactloos betalen de ideale oplossing is voor zowel bezoekers als organisaties en standhouders. Dit neemt niet weg dat er kosten verbonden zijn met het aanbieden van digitale betaalmogelijkheden. Er moeten hardware geïnstalleerd worden om verbindingen te leggen en de software moet betrouwbaar werken. Er zijn een aantal zaken waar je niet op kunt bezuinigen. Moneycomb denkt graag mee met het inrichten van een systeem dat uitstekend functioneert en de organisatie niet nodeloos op kosten jaagt. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Uiteindelijk is de voornaamste vraag niet wat contactloos betalen kost maar juist wat het oplevert of bespaart. Laten we daarom eens even kijken hoe je met digitale betaalmogelijkheden een hogere winst kunt behalen.

1. Contant betalen

Betalen met contant geld is niet langer de standaard die het ooit was. Er was een tijd voor de introductie van munten en briefgeld, er zal ook een tijdperk na contant betalen zijn. Dit soort zaken evolueren. Contant betalen heeft enkele voordelen, maar die wegen vaak niet op tegen de nadelen, dit geldt zeker voor betalen op festivals en evenementen. In de eerste plaats moet er een kassa aanwezig zijn die goed bewaakt wordt. Er moet voldoende wisselgeld in kas zijn en het is van belang om te controleren of het geld echt is. Dan is er nog de tijd die het kost om contante betalingen te verwerken om nog maar niet te spreken van inkomstenderving door rekenfouten of diefstal. Er is nu al een generatie festivalgangers die niet begrijpen waarom iemand met natte briefjes zou betalen aan de bar terwijl je met een smartphone binnen luttele seconden klaar bent.

2. Festivalmunten

Dat contant betalen niet praktisch is tijdens festivals en evenementen is natuurlijk al langer bekend. Een oplossing hiervoor was het festivalmuntje. Zo wordt betalen sneller, duidelijker en praktischer. Toch brengt deze oplossing weer nieuwe minpunten met zich mee. In de eerste plaats moet je nog steeds ergens deze munten verstrekken, er is nog steeds een kassa nodig. Dan merk je dat er minder flexibiliteit is in prijsstelling. Kost een drankje 1 of 2 munten? Moeten de bekers dan groter of kleiner worden? Bezoekers vinden het doorgaans ook niet prettig om met munten te betalen en kunnen het besluit nemen om maar een rondje over te slaan. Zo kan het zelfs leiden tot inkomstenderving.

3. Contactloos betalen

betalen op festivals

Steeds meer event organizers stappen over op een cashless aanpak. Op het moment dat bezoekers het terrein betreden bestaat contant geld niet meer. Dit werkt bevrijdend en verhoogt direct de veiligheid op de locatie. Contactloos betalen is namelijk zeer goed beveiligd zodat bezoekers onbezorgd kunnen feesten en betalen. Een laagdrempelige wijze van betalen werkt omzetverhogend. Even afrekenen met de telefoon, een wearable of kaart en klaar. Geen gehannes meer met muntjes tellen of wisselgeld in je achterzak. In plaats van denken aan geld gaat het nu volledig om de aanschaf. Een drankje, merchandise of een kaartje. Door drempels weg te nemen open je nieuwe mogelijkheden om omzet te maken en winst te genereren. Dat is goed voor de organisatie en voor participerende ondernemers. Bezoekers zullen dit eveneens waarderen omdat ze meer ervaren van het evenement en minder bezig zijn met het financiële aspect.

Het bewijs zit in de cijfers

In 2005 waren er ongeveer 18 miljoen pinpassen in omloop, in 2020 ruim 31 miljoen. In 2019 werden er meer dan 3 miljard contactloze betalingen verricht. In 2021 waren er ruim 17 miljoen mobiele verbindingen actief, daarvan maakt 90 procent voorzien van een data verbinding om gebruik te maken van het internet. In winkels geeft twee derde van winkeliers voorkeur aan pinnen ten opzichte van contant betalen, een vijfde stuurt bewust aan op digitaal betalen in klanten. Pintransacties zijn de helft goedkoper in vergelijking met contant betalen volgens Betaalvereniging Nederland. De snelheid van contactloos betalen is gemiddeld genomen tweemaal zo snel als betalen met cash. Dit is het nieuwe normaal dus en dat kunnen we bij Moneycomb alleen maar toejuichen.


Reactie plaatsen