event networking

Hoe event networking werkt

Networking is een Engels woord dat staat voor “het opbouwen en in stand houden van een netwerk”. Dit kan van toepassing zijn op mensen of op apparatuur. Tijdens een netwerk event komen mensen bij elkaar met overeenkomstige interesses of belangen. Door in contact te treden met elkaar kunnen ze meer bereiken. Tijdens een netwerk event is het van belang dat de aanwezige faciliteiten optimaal ingericht zijn om ruisvrij te kunnen communiceren. Moneycomb levert met EventNet tijdelijke verbindingen op ieder evenement. Denk aan wifi op een locatie waar normaal gesproken geen internetverbinding aanwezig is, of cashless betalen voor consumpties. Hoe networking op basis van betrouwbaar internet werkt kun je lezen op deze pagina.

Networking voor ondernemers en organisaties

event networking

Met digitale communicatiemiddelen is het eenvoudiger dan ooit om contact te leggen met elkaar. Collega’s komen samen via Zoom of Teams, projecten worden uitgevoerd via Slack of Chanty. Ook externe partijen kunnen eenvoudig worden betrokken in gesprekken via de digitale weg. Toch blijft er een grote behoefte om elkaar in levende lijve te treffen, op een centrale locatie. Networking events brengen professionals samen, om hun diensten aan te prijzen of informatie met elkaar te delen. Ook bij menselijke interacties speelt technologie een belangrijke rol. Appen met iemand aan de andere kant van het gebouw bijvoorbeeld, of het uitwisselen van contactinformatie. Even een website laden of betalen aan de kassa voor een broodje gezond. Een networking event staat of valt met het digitale netwerk dat communicatie mogelijk maakt. Moneycomb is gespecialiseerd in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van event internet netwerken. Maar wat is de meerwaarde van een eigen netwerk als iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon heeft met draadloos internet?

 Waarom is internet tijdens een event belangrijk?

De samenleving is geheel ingesteld op internet. Je hebt een internetverbinding nodig om in een webshop een bestelling te plaatsen, zelfs in de winkel kun je via een app de juiste coupon downloaden voor korting aan de kassa. Er zijn meerdere manieren om een internetverbinding tot stand te brengen. Zonder in detail te treden zijn dit de voornaamste vormen van internet:

 1.  Bedraad internet zoals kabel- of glasvezel internet. Van de leverancier tot aan het pand en verder naar de computer worden alle schakels via een draad met elkaar verbonden.
 2. Draadloos internet via een wifi verbinding. Een router staat via draad in verbinding met de internet provider, deze router maakt draadloos verbinding met apparaten zoals laptops of smartphones.
 3. Draadloos via een data netwerk zoals 3G, 4G of 5G. Dit is de oplossing om met mobiele apparaten zoals smartphones overal ter wereld in contact te blijven met internet zonder een kabel aan te sluiten.

event networking

 Bij een evenement zijn er meerdere mogelijkheden om gebruik te maken van internet. Zelfs als er een lokaal netwerk aanwezig is, dan kan het toch voordeel bieden om een ad hoc netwerk aan te leggen. Hier zijn enkele voordelen van een tijdelijke verbinding tijdens event networking:

 1.  Betrouwbaar internet voor alle participanten met minimaal risico op uitval van signaal.
 2. Participanten zijn niet afhankelijk van hun eigen (mobiele) netwerk.
 3. Optimale beveiliging omdat iedere schakel beheerd wordt door één professionele partij.
 4. Nagenoeg oneindig schaalbaar. Van een kleine vergaderzaal tot meerdere voetbalvelden aan oppervlakte.
 5. Niet alleen voor networking binnen maar ook in de buitenlucht. Denk aan grote festivals.
 6. Naast gasten kan de organisatie ook gebruik maken van een solide verbinding met encryptie.

 Meer weten over tijdelijke draadloze verbindingen? Neem contact op met de specialisten van Moneycomb en vraag naar de mogelijkheden van EventNET.

 Hoe wordt een netwerk tijdens een event aangelegd?

Er is geen standaard oplossing voor networking events omdat ieder evenement over unieke kenmerken beschikt. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van bedrade en draadloze verbindingen. Bij iedere toepassing wordt bepaald welke oplossing bij iedere schakel in de keten de hoogste kwaliteit biedt. Hoewel draadloos internet erg praktisch is in gebruik, brengt het wel een hogere kans op storing met zich mee. Daarom wordt er waar mogelijk gebruik gemaakt van bekabelde verbindingen. Via hotspots zijn er meerdere punten om gebruik te maken van het draadloze netwerk.

 Wat is er mogelijk met event internet? Hier zijn enkele praktische toepassingen:

 • Bij de ingang kunnen e-tickets verstrekt en/of gecontroleerd worden.
 • Digitale betalingen kunnen snel en veilig afgehandeld worden via een beveiligde verbinding.
 • Het is mogelijk om geluidsmeting op locatie uit te voeren. Zo weet je dat het volume niet te luid wordt en dat presentaties overal verstaanbaar zijn.
 • Live updates via internet zoals nieuwsberichten of het weerbericht tijdens een buiten event.
 • Signalen van buiten zoals live presentaties via webcam of een verbinding met het hoofdkantoor.

 Event internet is geen doel, het is een gereedschap om toepassingen succesvol ten uitvoer te brengen. Bij het plannen van een networking event wordt altijd uitgegaan van de doelstellingen, de mogelijkheden op locatie en wensen van de opdrachtgever. Het systeem werkt als niemand het merkt.

 Digitaal betalen tijdens networking


Tijdens een networking event is het mogelijk dat er betalingen verricht moeten worden. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van eten en drinken in horecagelegenheden. Wanneer het een evenement betreft op een locatie waar geen permanente voorzieningen bestaan om te betalen is het mogelijk om dit ter plekke te realiseren. EventPOS van Moneycomb is een flexibele oplossing voor cashless betalen. Er zijn meerdere manieren om betalen op festivals mogelijk te maken, laten we de vijf voornaamste opties even bekijken met daarbij de voornaamste plus- en minpunten:

 1. Contant betalen

Deze optie behoeft eigenlijk geen uitleg. Hoewel er steeds meer (jong) volwassenen zijn die niet of nauwelijks gebruik maken van brief- en muntgeld, kan iedereen omgaan met contant geld. Het kan wel onhandig zijn, met wisselgeld bijvoorbeeld. Ook is het niet bepaald een hygiënische oplossing, zeker niet in de horeca. Er is een grotere kans op diefstal of verlies, met name betaalpunten met een kassa leveren onnodige risico’s op. Naast een nostalgisch verlangen naar een portemonnee vol geld biedt deze betaaloptie zeker tijdens networking events geen enkel voordeel.

 2. Muntjes

Dit is een tussenoplossing die zeker waarde heeft gehad in het verleden. In plaats van nat briefgeld met de geur van bier werden er muntjes of bonnetjes verkocht die als tijdelijk betaalmiddel fungeerde. Muntjes staan voor eenheden, de prijsstelling moet daarmee afgestemd worden op de betaaleenheid. Dit maakt rekenen eenvoudiger voor gasten maar erg flexibel is het systeem niet. Daarnaast moet de bezoeker tweemaal in de rij staan; eenmaal om muntjes te kopen en nogmaals om af te rekenen bij de kassa. Het hanteren van een ‘nep’ valuta biedt weliswaar voordelen, met de huidige mogelijkheden voelt het toch wel achterhaald.

 3. Fysieke tokens

Dit is een meer geavanceerde versie van muntjes die werkt op basis van een polsbandje of kaart die opgeladen kan worden. Een prepaid methode dus. Er kan een code gescand worden of via een RFID-chip wordt het bandje of de card uitgelezen. Een aantal nadelen van festival muntjes worden hiermee opgelost, het opwaarderen blijft een zwak punt van deze methode. Daarnaast zijn fysieke tokens niet altijd persoonsgebonden wat de deur opent voor misbruik. Er is geen ook duidelijke terugkoppeling naar de klant.

 4. Digitale tokens

Dit principe is overeenkomstig met het polsbandje of de kaart maar ditmaal met een app op de smartphone van de gebruiker. Naast betalen kan ook een persoonlijke account worden aangemaakt wat het tot een veelzijdige oplossing maakt. Er moet wel een extra app geïnstalleerd en geconfigureerd worden, betalingen kunnen via de bank app doorgesluisd worden. Voor een eenmalig networking event is deze manier van digitaal betalen wel wat omslachtig, het vereist redelijk veel input en technische expertise van de gebruiker.

 5. Digitaal betalen

Soms is de meeste eenvoudige oplossing ook de beste. In het EventPOS concept van Moneycomb wordt gebruikt gemaakt van digitaal pinnen. Met de vertrouwde pinpas, smartphone of smartwatch. Er is geen conversie nodig, de bekende mobiele pinapparaten kunnen gebruikt worden en betalingen lopen via de bank waar de gebruiker een account heeft lopen. Het is daarmee een oplossing die zich geheel bevindt aan de kant van de organisatie. De gast hoeft er verder niets voor te doen. Daarmee is het een heel gebruiksvriendelijk systeem.

 Veilig netwerken

event networking

Cyber security is van groot belang. In tegenstelling tot zakkenrollers hoeft een hacker niet fysiek op de locatie aanwezig te zijn. Bij Moneycomb wordt uiteraard veel aandacht besteed aan beveiliging van het netwerk. Betalingen vinden plaats via geavanceerde encryptie methoden die de functionaliteit voor de klant niet hinderen. Daarnaast zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden. Bij het verrichten van betalingen is het niet de bedoeling dat het kassa systeem uitvalt. Een effectieve oplossing hiervoor is een alternatieve payment provider die direct ingezet wordt als de primaire leverancier een tijdelijke storing mocht hebben. Dit geldt ook voor de standaard internetverbinding. Door een backup optie achter de hand te houden zal er altijd connectiviteit zijn. Wederom op een wijze die volledig transparant is voor de gebruiker. Een networking event moet veilig zijn voor alle participanten. Niet alleen op het gebied van mogelijke calamiteiten ter plekke maar ook zeker op het gebied van cyber security.

 Netwerken mogelijk gemaakt met digital networking

Een functioneel digitaal netwerk zorgt ervoor dat fysiek netwerken veilig en verantwoord kan plaatsvinden. Zo is er ruimte voor persoonlijke interacties zonder digitale barrières om te overbruggen. Draadloos internet op hoge snelheid, veilig digitaal betalen en het uitwisselen van informatie leveren een bijdrage aan een geslaagd networking event.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Moneycomb.

Reactie plaatsen