pinnen

Digitaal pinnen op ieder event

Er zijn veel soorten evenementen en festivals. En dan hebben we het niet over rockmuziek of house maar de variëteit aan events voor uiteenlopende doelgroepen. Denk aan kleine dorpsfeesten of massale beurzen, binnen of buiten, met of zonder kassa bij de ingang. Pinnen? Ja graag! Hoe ga je per evenement om met digitaal pinnen? Hier zijn 10 evenementen, festivals, feesten en beurzen met tips voor veilig digitaal betalen. Voor maatwerk oplossingen kun je uiteraard contact opnemen met het team van Moneycomb.

1. Dance events binnen

Harde beats, felle lichten en mensenmassa’s die helemaal los gaan op de tracks van werelds’ beste DJ’s. Even je geld tellen bij de kassa is haast onmogelijk met de drukte in de zaal. Dat hoeft ook niet als de gasten eenvoudig kunnen pinnen. Tijdens dance events is de primaire betaalmethode contactloos pinnen. Soms met pas en steeds vaker met mobiel of smartwatches. Het gebruik van prepaid polsbandjes die je centraal kun opladen zijn ook in trek. Cashless events zorgen voor eenvoudige transacties en een veilig gevoel. De uitdaging op technisch gebied is het voorkomen van storingen vanwege de vele signalen die over en weer gaan.

2. Muziek festivals buiten

Digitaal pinnen op ieder event

Er zijn twee grote verschillen met dance events binnen en muziek festivals buiten. Als eerste is er buiten meer spreiding van aanwezige gasten met drukke locaties rond het podium en meer rustige plekken verspreid over het terrein. Daarnaast weet je nooit zeker of het droog blijft. Om ervoor te zorgen dat betalingen vlekkeloos verlopen wordt doorgaans gebruikt gemaakt van een ‘mesh’ netwerk van routers en draadloze data overdracht. Waar mogelijk worden bekabelde verbindingen gebruikt. Als een festival in het water valt door een regenbui dan moet het betaalsysteem blijven functioneren. Hoe je digitaal pinnen op muziek festivals buiten het beste kunt inrichten leggen we je graag uit tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

3. Sport evenementen

Er zijn uiteraard veel sport evenementen die onder uiteenlopende condities georganiseerd worden. Er zijn ook zeker overeenkomsten. Zo kan er veel omzet worden behaald met de horeca. Accepteer je cash of laat je iedereen digitaal pinnen? Muntjes en vouchers lijken een noodzakelijk kwaad maar met contactloos betalen zijn deze kunstgrepen niet langer nodig. Laat het publiek op laagdrempelige wijze betalen en zorg ervoor dat personeel kan doorpakken. Tijdens sport evenementen zijn er pieken in drukte vanwege pauze en andere onderbrekingen. De infrastructuur moet hierop berekend zijn. Als het evenementen betreft op sportlocaties dan zal er vaak al een kassa systeem aanwezig zijn. Moneycomb houdt rekening met aanwezige mogelijkheden en stemt de diensten af op de reeds vertrouwde werkwijze.

4. Dieren evenementen

Events met dieren verschillen niet zoveel met sport evenementen. Er zullen op gezette tijden onderdelen op het programma staan met een aantal rustmomenten tussendoor. Dieren evenementen kunnen een goudmijn zijn voor standhouders die producten verkopen voor (huis)dieren. Zorg er dan wel voor dat betalen eenvoudig en laagdrempelig is. Pinnen heeft de voorkeur al gaat er nog steeds veel contant geld over en weer tijdens deze events. Keuzes bieden is klantvriendelijk dus pin-only is niet altijd een optie. Aangeven dat digitaal pinnen de voorkeur heeft is echter altijd een goed idee.

5. Eet- en drink festijnen


Gezellig tafelen binnen of buiten kan op veel manieren worden ingevuld. Street Food festivals zijn populair met zelfstandige ondernemers die met hun foodtruck een eigen standplaats innemen. Daarnaast zijn er de centraal georganiseerde horeca events waar gasten afrekenen met vouchers en andere event-specifieke betaalmiddelen. Leg de drempel voor betalingen zo laag mogelijk door met digitaal pinnen te werken. Dan hoeft een klant geen bonnen te tellen of naar een kassa te lopen voor extra muntjes. Verleid de gasten met heerlijke geuren en kleuren en verhoog de omzet. Is er sprake van aanbieders die hun eigen betaalsysteem hanteren? Bespreek dit op tijd en werk samen om de ervaring voor gasten zo uniform mogelijk te maken. Met een ad hoc internetverbinding kun je digitaal betalen veilig en betrouwbaar invulling geven.

6. Dorpsfeest

Digitaal pinnen op ieder event

Bij dorpsfeesten zal er vaak een centrale organisatie zijn die hoofdzakelijk bestaat uit vrijwilligers. De groep deelnemers bestaat doorgaans uit een combinatie van ondernemers en particuliere verkopers. Met name de consumer-to-consumer transacties worden vaak nog contant afgehandeld, bij ondernemers betreft het vaak een combinatie van contant en pinnen. De voorkeur van bezoekers kan erg variëren, door zowel pinnen als cash te accepteren maak je als aanbieder de meeste kans op een verkoop. Individuele verkopers kunnen met een eigen systeem werken zoals MyPOS Go of SumUp, Tikkie is ook in trek. Als organisatie kun je verantwoord digitaal betalen coördineren voor een hogere kwaliteit dorpsfeest. Bespreek de mogelijkheden met de specialisten van Moneycomb.

7. Kermis

De situatie bij kermis exploitanten begint te verschuiven. Hoewel contante betalingen nog steeds vaak de norm zijn is ook hier de trend naar digitaal pinnen zichtbaar. De meeste exploitanten zorgen voor hun eigen systeem, het is als organisatie zeker mogelijk om hierin te faciliteiten. De kermis wereld is een relatief kleine groep waarin de meeste ondernemers elkaar door en door kennen. Het is wat betreft organisatie en innovatie echter niet een sector die voorop loopt op het gebied van financiële zaken en administratie. En dat is best jammer want ook kermissen kunnen voordeel behalen uit de mogelijkheden die digitaal betalen te bieden heeft. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden en voordelen te bespreken.

8. Negenmaandenbeurs

We noemen de jaarlijkse negenmaandenbeurs als voorbeeld omdat deze beurs ieder jaar weer een drukbezocht event is. Uiteraard zijn er nog meer beurzen die zich richten op een specifieke doelgroep en jaarlijks terugkeren. Onder de standhouders zal er een balans zijn tussen bedrijven die impuls aankopen aanmoedigen of lead generatie uitvoeren. Met name voor de categorie directe verkoop biedt digitaal betalen veel mogelijkheden. Toch is er voor andere bedrijven ook winst te behalen en dat kun je heel letterlijk nemen. Als je bijvoorbeeld tijdens de negenmaandenbeurs kostbare producten verkoopt die later (op maat) worden geleverd, dan kun je ter plekke een aanbetaling laten verrichten. Dit is te koppelen aan het standaard systeem dat binnen de organisatie wordt gebruikt. Met reserveringen of bestellingen op basis van aanbetaling creëer je geen leads meer maar scoor je klanten.

9. Auto events

De beroemde AutoRAI bestaat niet meer, er zijn echter andere auto events die voortborduren op deze formule. Tijdens dit soort events worden niet veel auto’s verkocht, het zijn wel uitstekende gelegenheden om consumenten en zakelijke rijders enthousiast te maken. Een relatief nieuwe ontwikkeling is online autoverkoop op basis van innovatieve technologie zoals augmented reality. Zo kan de bezoeker ter plekke in een model auto zitten en via een tablet een maatwerk uitvoering samenstellen. Op basis hiervan kan een offerte worden verzonden of zelfs een aankoop worden verricht. Naast internet voor standhouders kan de organisatie gebruik maken van digitaal pinnen bij de kassa, in de horeca en voor andere transacties.

10. 4-daagse

Deze pagina lijkt een marathon door alle mogelijkheden, laten we als laatste nog de 4-daagse benoemen als voorbeeld voor sportieve evenementen. Naast de 4-daagse zijn er meerdere loop-, ren- en fietstochten door het hele land. Hierbij zullen er meldposten zijn, kassa’s of commerciële aanbieders die gretig gebruik maken van de hoge opkomst tijdens dit soort evenementen. Bij deze evenementen is de grootste uitdaging voor digitaal betalen de totale oppervlakte of beter gezegd afstand. Van start tot finish moeten er hotspots zijn die het mogelijk maken om transacties te verrichten. Ook als je een evenement organiseert dat een omvangrijk gebied bestrijkt heeft Moneycomb de oplossing. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Digitaal pinnen is altijd gepast betalen

Digitaal pinnen op ieder event

Niet alle klanten zijn bereid om met pin te betalen. Met name pin-only situaties kunnen een deel van het publiek tegen de haren inwrijven. “Contant geld is toch gewoon een wettig betaalmiddel?” Dat klopt maar ondernemers mogen zelf kiezen of ze cash accepteren. Dat is namelijk ook een deel van vrije marktwerking. Als verkoper wil je enerzijds de drempel zo laag mogelijk leggen, anderzijds kies je bij voorkeur voor de meest eenvoudige manier van betalen. En dat is voor veel ondernemers digitaal pinnen. Is er een tussenweg te bedenken om contant betalen op subtiele wijze te ontmoedigen zonder de cash-only klant tegen de borst te stoten? Jazeker, met gepast betalen.

In veel situaties is het goed uit te leggen dat contant geld aannemen niet prettig is voor de aanbieder. Bij food & drinks is het onhygiënisch, als er veel tijdelijk personeel rondloopt is het niet altijd veilig of verantwoord om met grote hoeveelheden muntjes te werken. Je kunt de keuze bieden tussen digitaal pinnen of gepast betalen. Geen wisselgeld in de kas is vanuit het standpunt van de ondernemer te onderbouwen, met pinbetalingen is er namelijk geen sprake van wisselgeld. Zo kun je contante betalingen toestaan zonder een complex kassa systeem te onderhouden. Voorwaarde hierbij is dat de prijzen zich moeten lenen voor gepast geld. Gebruik dus afgeronde bedragen. Dat je contant geld accepteert wordt als meerwaarde gezien en dit kweekt goodwill. Geen wisselgeld is dan jammer maar begrijpelijk. Klanten kunnen nu alsnog kiezen voor pinnen of gepast betalen waarbij vaak alsnog digitaal wordt betaald.

We bevinden ons momenteel in een overgangsfase van contant naar digitaal. Ondernemers die graag overstappen naar cashless betalen met een doelgroep die deze stap nog niet volledig heeft gemaakt kun je door opties te bieden van dienst zijn zonder verdere discussie op te roepen.

Moneycomb voor jouw evenement

Dit was een lange maar zeker niet volledige lijst aan evenementen, festivals en andere festiviteiten die zich lenen voor digitaal betalen. Moneycomb is jouw partner in netwerk verbindingen met en zonder draad om cashless betalen mogelijk te maken. Neem contact op voor advies op maat, ons ervaren team staat voor je klaar.


Reactie plaatsen