cash

Blijft contant geld bestaan?

Bij Moneycomb zijn we gespecialiseerd in cashless betalen. We voeren geen strijd tegen munt- of papiergeld, hoewel festivalmuntjes tijdens evenementen wat ons betreft zo snel mogelijk mogen verdwijnen. Digitaal betalen kent veel voordelen, toch moeten we erkennen dat een nieuw briefje van 250 euro er heel mooi uitziet. Wacht even, eurobiljetten gaan van 200 naar 500 euro? Waar is die klant opeens naartoe?

Contant geld is niet meer wat het geweest was

Vroeger was alles beter. Tenminste, dit maken we onszelf iedere generatie weer opnieuw wijs. Als je naar de feiten kijkt gaat het eigenlijk steeds beter. De medische wereld maakt grote sprongen vooruit in de behandeling van voorheen levensbedreigende ziekten. Er lijden nog steeds mensen aan honger maar wel veel minder dan enkele decennia geleden. Er zullen altijd uitdagingen blijven, maar er zijn ook altijd mensen die vol goede moed iedere obstakel weten te overbruggen. Maar hoe denken we over contant geld?

Zelfs geld is niet meer wat het geweest was. Het is niet alleen minder waard maar ook kleiner van formaat! Sinds 2019 zijn er nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop. Ze zijn smaller geworden, de breedte is nu gelijk aan een 50 euro biljet. Daarmee kunnen sorteermachines er beter mee overweg en ze passen beter in een standaard portemonnee. Dit maakt ze meer slijtvast, wat de Europese Bank ook weer wat kleingeld zal besparen. Zelfs het watermerk is aangepast naar nu een mythologisch figuur van een vaas uit de Griekse oudheid. Wees gerust, de oude biljetten van 100 en 200 euro blijven geldig. Het kan bij controle van de kas wel voor verwarring en hysterie zorgen!

Blijft contant geld bestaan?

Kas controleren met cashless betalen

Als klanten zonder contant geld afrekenen dan ben je als organisatie aanzienlijk minder tijd kwijt met de kas opmaken. Het is niet nodig om munten en briefjes te sorteren of te tellen, je draait even een print uit met daarop alle transacties. Het is wél van belang om te controleren of een betaling geautoriseerd wordt. Het kan namelijk voorkomen dat iemand contactloos betaalt, wegloopt en dan blijkt de betaling afgekeurd te zijn. Personeel moet daarom alert zijn op digitale betalingen en controleren of de transactie succesvol is afgerond bij pin betalingen. Als er gebruik wordt gemaakt van polsbandjes of prepaid kaarten werkt het iets anders omdat er in dat geval een lokale autorisatie plaatsvindt. Als er geen of onvoldoende saldo beschikbaar is dan zal dit direct worden aangegeven. Zorg er altijd voor dat betalingen direct gecontroleerd worden, dan is de kas opmaken aan het einde van de dag een koud kunstje!

Nieuwe euro biljetten

Over enkele jaren wordt al het Europese briefgeld vervangen door nieuwe ontwerpen. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe deze briefjes eruit zullen gaan zien, ditmaal mogen Europeanen een duit in het zakje doen en suggesties aandragen. Daarmee is het ontwerp van ons briefgeld een soort crowd sourcing project geworden. Ook hierbij geldt weer dat de oude biljetten nog gewoon in omloop blijven. Volgens de wet zal brief- of muntgeld namelijk altijd geldig blijven. Hoewel we deze bewering wellicht met een korreltje zout moeten nemen, onze Nederlandse guldens kunnen immers niet langer ingewisseld worden. Met Nederlands briefgeld kan het op dit moment nog wel, maar ook dat zal ten einde komen.

Nederlands geld inwisselen

Als je de overstap nog moet maken van guldens naar euros dan zal de stap naar cashless betalen wellicht nog groter zijn. Oud Nederlands muntgeld is niet langer inwisselbaar en heeft alleen nog waarde voor de verzamelaars. Briefgeld mag nog tot 1 januari 2032 ingewisseld worden bij de Nederlandsche Bank tegen een vaste wisselkoers van 2,20371 gulden voor 1 glimmende nieuwe euro. Daarbij wordt als voorwaarde gesteld dat het Nederlandse briefgeld niet teveel beschadigd is. Het bekende geeltje, een meier, een joet of een rooie rug. Een ‘rooitje’ is de bijnaam voor een duizend gulden biljet dat in de negentiende eeuw een rode achterzijde had, maar dat al heel lang groen van kleur was. Een geeltje van 25 gulden was dan weer oranje van kleur en een geel 50 gulden biljet werd Zonnebloem genoemd. Misschien is het geen verkeerd idee geweest om over te stappen naar de euro, echt duidelijk was het allang niet meer.

Blijft contant geld bestaan?

Wat is de kwaliteit van briefgeld?

Bij Moneycomb maken we cashless betalen betrouwbaar en veilig. Dit doen we door netwerken aan te leggen op iedere gewenste locatie, door te werken met niet één maar twee payment providers en door te zorgen voor optimale security met meervoudige controle zonder verlies van gebruiksgemak. Toch moeten we ruiterlijk erkennen dat er goed is nagedacht over de kwaliteit van de biljetten die we in Europa gebruiken. En dan hebben we het niet alleen over de diverse herkenbare kleuren waarmee we een stap voor zijn op Amerika. Want alleen groene biljetten in je ‘wallet’ werkt niet echt prettig.

In oktober 2021 zou het personeel van Waterschap De Dommel getrakteerd worden op appelflappen. De bakker werd contant betaald met een briefje van 50 euro. Dat is op zich niet zo spectaculair, ware het niet dat er een luchtje zat aan de herkomst van dit geld. Bij de waterzuivering kwam een briefje van 50 euro uit het riool bovendrijven. Niemand weet precies waar het biljet precies vandaan komt, maar het heeft zeker een lange route afgelegd door de rioleringsbuizen. Dat het biljet desondanks ongeschonden uit het riool kwam was toch niet geheel onverwacht. Briefgeld is namelijk waterbestendig. Al honderden jaren worden biljetten gemaakt van katoen, niet meer van papier. En dit katoen wordt geperst waardoor de vezels nog sterker en duurzamer worden. Biljetten kunnen zelfs een wasbeurt op 90 graden ongeschonden overleven. Een kleine beperking van eurobiljetten in vergelijking met geld uit andere landen is dat er op onze biljetten geen bacterieremmend middel is aangebracht. Na een tochtje door het riool is goed wassen daarom aan te bevelen. Zeker voor een bezoek aan de lokale bakker.

Of het personeel bewust voor appelflappen had gekozen vanwege het woord ‘flappen’ is niet bekend. We hebben wel gecontroleerd of de datum van publicatie niet op 1 april was. Wat geen grap is voor veel ondernemers is een hoger tarief voor het storten van contant geld dat de Rabobank in oktober 2021 heeft doorgevoerd.

Steeds minder contante betalingen

Ieder jaar neemt het aantal contante betalingen af terwijl het aantal cashless betalingen toeneemt. In 2010 lag het aantal betalingen met munt- en briefgeld nog op 65 procent, in 2018 op 37 procent en in 2019 op 32 procent. Digitaal betalen is juist geklommen naar 67 procent van alle betalingen. In 2020 is deze trend doorgezet, niet in de laatste plaats door de Corona maatregelen. In tegenstelling tot wat sommige consumenten denken mogen commerciële bedrijven contant geld weigeren aan de kassa. Denk aan afhaalrestaurants op pompstations die vanwege veiligheidsmaatregelen geen cash in de zaak willen bewaren.

Blijft contant geld bestaan?

Dan rest de vraag of contant geld zal blijven bestaan. Gezien het feit dat we over enkele jaren nieuwe bankbiljetten gaan krijgen zal munt- en briefgeld niet zomaar gaan verdwijnen. Het is wel de vraag in hoeverre het nog relevant zal blijven. De drempel om te digitaal te betalen wordt steeds lager terwijl de mogelijkheden om contant te betalen verder afnemen. Om een grote geldsom op te nemen bij de bank moet eerst een afspraak worden gemaakt, bij contant geld storten moet er steeds meer betaald worden per storting. Dit is niet prettig voor consumenten en ook zeker niet praktisch voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan betalen tijdens een event met een volle kassa of op een marktkraam. Contant geld kost meer dan de waarde die deze munten en biljetten vertegenwoordigen.

kassasysteem, festival, events, evenementen

1 en 2 eurocenten zijn nog in omloop maar vanwege de hoge productiekosten zijn ze zo goed als verdwenen uit het straatbeeld. Afronden is niet nodig met cashless betalen, iedere cent telt mee. De praktische voordelen van mobiel pinnen op een festival of digitaal betalen tijdens een evenement lijken meer gewicht in de schaal te leggen dan de voordelen die een dikke portemonnee voor briefgeld nog biedt. Volgens Betaalvereniging Nederland was de hoeveelheid contant geld dat werd opgenomen in maart 2020 de helft van het bedrag in de maand ervoor. Dit was direct in verband te brengen met Corona. De vraag is wie nog behoefte heeft aan contant geld na de pandemie. Met cashless betalen moeten we al die kleurrijke biljetten en kleurrijke benamingen helaas missen, we krijgen er wel veel gemak voor terug.

Is betalen zonder geld beter?

Het concept van contant geld is niet nieuw. In Science Fiction verhalen wordt er haast nooit contant geld gebruikt als valuta. Er wordt gerekend in ‘credits’ of een andere futuristisch klinkende term. Klanten scannen een kaart, polsband of implantaat. Het idee van briefjes en muntjes om te betalen is blijkbaar te absurd voor auteurs van verhalen over de toekomst. Ook in de oudheid werden transacties uitgevoerd door goederen te ruilen of een tegenprestatie te leveren voor producten en diensten. We bevinden ons momenteel op de grens van betalen met geld en een nieuwe vorm van betalingen verrichten. Het concept van geld heeft steeds minder ‘waarde’, inflatie en andere zaken spelen hier ook een rol in. In sommige landen wordt al geëxperimenteerd met een ‘universeel basisinkomen’. Geld is steeds minder een doel op zich maar een getal dat op een (digitaal) afschrift staat. Deze transitie zal gepaard gaan met uitdagingen. Moneycomb wacht niet op de toekomst, maar biedt nu al praktische en veilige manieren om cashless te betalen.

Heb je naar aanleiding van di artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Reactie plaatsen