cashless betalen

Betalen op festivals in de winter

De winter kan een uitstekende gelegenheid zijn om een festival of evenement te organiseren. Er zijn wel specifieke uitdagingen, zeker in het Nederlandse klimaat. Met oplossingen zoals digitaal betalen en een overdekt festivalterrein kun je snel aan de slag, uiteraard zijn er nog veel meer zaken om rekening mee te houden. Op deze pagina bekijken we welke aandachtspunten je tegenkomt bij een winters festival organiseren in 2024, daarbij leggen we de focus op betalen. Want bij Moneycomb bieden we uitstekende oplossingen voor mobiel pinnen en andere vormen van digitaal betalen, in ieder seizoen. Neem contact op voor meer informatie, we denken graag met je mee.

Zo organiseer je een festival in de winter

We hebben allemaal een beeld bij de term “winterse taferelen”. Je denkt direct aan sneeuw, ijs, dennenbomen, lichtjes en glühwein. Veel van deze elementen komen rechtstreeks uit Hollywood films, die overigens vaak gefilmd worden in het zonovergoten Californië met nepsneeuw en zomerse temperaturen. Een winterfestival zal inhaken op dit beeld, met winterse aankleding ongeacht de werkelijke situatie. Wat past bij een winterevenement?

1. Sneeuw

Zonder een laag witte sneeuw is het geen winter. Toch is sneeuw een zeer onberekenbare factor in Nederland. Gelukkig zijn er diverse producten om nep sneeuw te maken, variërend van witte ‘sneeuwdekens’ tot aan bellenblaasmachines die kleine vlokjes zeep verspreiden.

2. IJs

Een ijsbaan kun je ook boven nul graden Celsius maken, daar heb je wel speciale apparatuur voor nodig en flink wat energie. Er zijn bedrijven die op afroep een prachtige ijsbaan aanleggen. Je kunt daarnaast schaatsen verhuren die je met digitaal pinnen laat afrekenen. Zo verdien je de investering snel weer terug. Er zijn ijsbanen met en zonder overkapping, houd het weerbericht goed in de gaten om maximaal rendement te behalen op de investering.

Betalen op festivals in de winter

3. Eten en drinken

Hete snert, warme lekkernijen, chocolademelk met slagroom of een alcoholische traktatie; tijdens een festival in de winter mogen deze items niet ontbreken op de menukaart. Die kun je als digitaal display aanbieden of werk met een online menu en QR-codes. Dan wordt het niet zo druk bij het bestel- en uitgiftepunt. Contactloos betalen is dan zeker aan te bevelen, dan loopt alles sneller door en je krijgt geen bevroren vingers bij de kassa.

4. Verlichting

Met lichtjes kleed je ieder festival prachtig aan, als de zon onder gaat dan wordt het terrein steeds mooier. Met moderne LED-verlichting voor buiten gebruik kun je ieder terrein prachtig aankleden. Er zijn steeds meer specialisten in event verlichting die de mooiste creaties kunnen plaatsen. Hiermee kun je een evenement karakter geven en het verschil maken met andere festivals. Denk aan licht ‘beelden’, verlichte doeken of acteurs die rondlopen met opvallende kostuums.

5. Overkapping

Een winterfestival in de open lucht is altijd een risico. Het kan vriezen, het kan dooien. Het kan sneeuwen, het kan regenen. Zorg daarom voor voldoende overdekte plekken om te schuilen als dit nodig mocht zijn. Verkoop paraplu’s als het weer niet meezit en integreer een weersvoorspelling applicatie op de website. Let ook goed op bij verkooppunten. Door te kiezen voor strategische overkapping kun je de omzet flink verhogen. De commerciële doelstellingen mogen uiteraard niet in de weg staan van comfort en veiligheid, je kunt er wel je voordeel mee doen.

Mobiel betalen met handschoenen

Betalen op festivals in de winter

Smartphones zijn heel veelzijdig. Je kunt ze als camera gebruiken, betaalmiddel of zelfs iemand bellen als een emoji sturen niet voldoende is. In de winter zijn er echter wel specifieke uitdagingen zoals het aanraakscherm. Er zijn handschoenen die 'capacitive' zijn, je kunt dan zonder de handschoenen uit te trekken eenvoudig digitaal pinnen. De klassieke ‘hack’ met een knakworst is ook een optie, maar je krijgt pas het broodje Unox als je betaald hebt … Smartphones met gezichtsherkenning zijn eenvoudiger te ontgrendelen, je moet dan wel eerst je skibril afzetten om herkend te worden.

Tijdens een festival waar veel kleine transacties plaatsvinden in de buitenlucht, zou je ook met prepaid kaarten of armbandjes kunnen werken. Daar zet de gebruiker vooraf een tegoed op. Dan kun je eenvoudig contactloos betalen aanbieden. Dat werkt veel praktischer dan festivalmuntjes met complexe berekeningen (hoe werkt een halve munt?) en plastic fiches die je met wanten aan niet kunt pakken.

Apparatuur tijdens festivals

Als je een evenement buiten organiseert, dan moet je ervoor zorgen dat de apparatuur gecertificeerd is voor gebruik buiten. Dit kan spatwaterdicht zijn of geheel waterdicht, afhankelijk van de toepassing. Ook moet er een plan van aanpak zijn bij een storm of hagelbui, bespreek dit met de technici die meewerken aan het festival. Wat betreft digitaal pinnen regelt Moneycomb alles wat je als event organisatie nodig hebt. Zo verzorgen we draadloze connectiviteit, regelen we de betaalproviders en maken we het mogelijk om meerdere betaalpunten in te richten. Hoe dit precies werkt leggen we je graag uit tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.


Reactie plaatsen