Meer contactloos betalen in 2023
08 februari 2024 
in Nieuws

Meer contactloos betalen in 2023

In 2023 is het aantal consumenten dat contactloos betaalt met een smartphone of smartwatch met bijna 10 procent gestegen. Dit is een conclusie uit een onderzoek van Betaalvereniging Nederland. Zowel aan de kassa als in het Openbaar Vervoer is een aanzienlijke stijging te zien. Wat dit betekent voor de festival- en evenementen sector kun je op deze pagina lezen.

Contactloos betalen neemt (weer) toe

In 2022 betaalde 3 op de 10 consumenten met een smartphone of smartwatch aan de kassa’s van Nederlandse winkels. In 2023 was dit 4 op de tien. Wat meer nauwkeurig in procenten zien we een stijging van 30% naar 37%. Pinnen met kaart heeft ongeveer hetzelfde aandeel, en het aantal personen dat betaalt met contant geld blijft ongeveer gelijk. Het is uiteraard geen wedstrijd, deze cijfers geven slechts trends aan in de maatschappij. Contactloos betalen is tijdens de Corona pandemie in een stroomversnelling gekomen en dit is niet veranderd in de periode erna.

Met de smartphone in het OV

Sinds juni 2023 is het mogelijk om met een contactloze betaalpas in- of uit te checken in het Openbaar Vervoer, wat geldt voor heel Nederland. Dit kan met een OV-kaart, maar ook met een pinpas, fysiek of op je mobiele telefoon. Hier wordt al veel gebruik van gemaakt; 3 van de 10 reizigers kiest al voor deze mogelijkheid. Het gaat bij deze cijfers specifiek om mensen die gebruikmaken van het basistarief zonder korting. Contactloos betalen werpt steeds minder drempels op, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Meer contactloos betalen in 2023

iDEAL betalen opnieuw gestegen

Als we even kijken naar webshops, dan heeft iDEAL ondertussen een marktaandeel van 75% in Nederland. Creditcards worden in 10% van de betalingen in webshops gebruikt. Daarnaast wordt 95% van de iDEAL-betalingen met een mobiele bank app goedgekeurd. Ook dit cijfer is belangrijk voor de acceptatie van ieder betaalmiddel; het moet gewoon werken.

Strijd om contactloos betalen

Voor betalingen buiten webshops ligt het aandeel contante betalingen in 2023 op 20 procent. Dat is ongeveer gelijk aan 2022. Het komt er dus op neer dat smartphones en smartwatches terrein winnen op de oude, vertrouwde pinpas. Dit is niet zo vreemd, want deze apparaten kunnen veel meer dan alleen pin-betalingen verwerken. Je kunt apps installeren voor het openbaar vervoer, of pak een deelfiets op straat. Reken een consumptie af in de horeca tijdens een evenement etc. Zolang de accu niet leeg is zijn de mogelijkheden onbeperkt.

Meer gemak, meer besteden

Ondanks een hoge inflatie, hoge energietarieven of prijsstijgingen in winkels en horeca, is er weer meer besteed in 2023 dan in 2022. Hier zijn twee belangrijke redenen voor aan te wijzen; betaalgemak en vertrouwen.

1. Betaalgemak

Als eerste is het heel eenvoudig om contactloos te betalen met een mobiel apparaat. Dit heb je in de hand of om je pols, even scannen en klaar. Digitaal betalen werkt ook op festivals en tijdens evenementen. Een scan of swipe aan de bar werkt veel sneller en praktischer dan in de rij staan voor festivalmuntjes. Als je hier meer over wilt weten, neem dan contact op met de specialisten van Moneycomb. We helpen je graag verder.

2. Vertrouwen

Meer contactloos betalen in 2023

Dan is er ook nog het vertrouwen. In het begin van ‘chippen’ lag het maximaal bedrag op 25 euro, daarna moest je toch weer die pincode ingeven om contactloos te betalen. Als je een smartphone hebt met vingerafdruk- of gezichtsherkenning, dan kun je veilig grotere bedragen afrekenen. En het maakt niet uit dat Apple of Android ‘tussen’ de transactie zit. Sterker nog, deze keten kan zelfs veiliger zijn dan betalen met een pinpas vanwege de encryptie. Het publiek heeft vertrouwen in contactloos betalen omdat het goed werkt, en er nauwelijks problemen mee zijn.

Laten we inclusiviteit niet vergeten, ook daar houdt Betaalvereniging Nederland zich mee bezig. Zo moet betaalverkeer toegankelijk worden voor mensen die moeite hebben met huidige opties, en toegankelijk blijven voor een doelgroep die niet zomaar de transitie naar digitaal kan maken. De cijfers wijzen ook uit dat er behoefte is aan opties die naast elkaar bestaan, met moderne innovaties die een structurele meerwaarde bieden.

Contactloos betalen op festivals

Bij Moneycomb zijn we gespecialiseerd in contactloos betalen op festivals. Al jarenlang pleiten we voor digitaal pinnen in verschillende vormen. Met een pinpas, smartphone maar ook met armbandjes die voorzien zijn van een prepaid saldo. Drempels wegnemen is een kernwaarde binnen ons team. We helpen ondernemers producten te verkopen, dat is beter dan ‘nee’ verkopen. Daarom verbazen de cijfers van Betaalvereniging Nederland ons niet. Ze gaan niet specifiek over betalen op festivals en evenementen, maar de trends die we zien zijn gelijk.

Wil je meer weten over contactloos betalen op festivals en evenementen? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze medewerkers.


Over de schrijver
Reactie plaatsen