Eurovisie Songfestival Europapa en de invloed op festivals in 2024
07 mei 2024 

Eurovisie Songfestival Europapa en de invloed op festivals in 2024

Toen officieel bekend werd gemaakt dat Joost Klein Nederland zou vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2024 met het nummer Europapa, waren de meningen verdeeld. Die liepen uiteen van “eindelijk, dit is mijn favoriete festival artiest” tot “wie is die clown, dat wordt een afgang voor Nederland”. Nummer 1 of niet, eigenlijk is Joost al een jaar lang de grote winnaar. Zowel zijn muziekvideo op YouTube als de track op Spotify zijn regelrechte hits gebleken, waarmee hij de andere artiesten op het songfestival ver achter zich laat. Bij Moneycomb houden we wel van een feestje, ons team zorgt ervoor dat betalen op festivals altijd soepel loopt. Daarom duiken we deze keer wat dieper in de wereld van Joost Klein, zijn collabs en wat Europapa betekent voor de evenementensector in Nederland.

Serieus lol trappen

Als je heel oppervlakkig naar het werk van Joost Klein luistert en kijkt, dan lijken die eenvoudige beats en kleurrijke video’s niet veel anders dan bijvoorbeeld Snollebollekes. Leuk op een podium, maar geen verheffende muziek. Toch is Klein zeker geen Friese equivalent van de Brabantse Rob Kemps, als je naar zijn teksten luistert dan blijken zijn meest ‘vrolijke’ nummers erg serieus te zijn. Zo verwerkt hij zijn trauma’s van het verlies van zowel zijn vader als moeder op jonge leeftijd in zijn werk, Europapa is daar een perfect voorbeeld van. Lachen en huilen ligt dicht bij elkaar in het werk van Klein, het is juist die dynamiek die hem tot een festival favoriet heeft gemaakt.

Eurovisie Songfestival Europapa en de invloed op festivals in 2024

Tegenstellingen samenvoegen, dat is waar Joost Klein briljant in is. Vrolijke beats met een duistere tekst, serieus in interviews, maar gehuld in een carnavalesk pak, ‘larger than life’ met een ‘down to earth’ karakter; Joost Klein laat zich niet in een hoekje zetten. Moneycomb is dé specialist op het gebied van cashless betalen op festivals en evenementen. Dit kan een bescheiden braderie zijn of een groot festival met tienduizenden bezoekers. Voor grote bedrijven die een event organiseren, maar ook voor ZZP’ers die samen betalingen op een festival zo laagdrempelig mogelijk willen houden. Wat dat betreft begrijpen we de kracht van tegenstellingen samenvoegen heel goed.

Sterke collabs met festival favorieten

Joost Klein begon als YouTuber, een tiener met grappen die varieerde van lollig tot cringe. De overstap naar muziek bleek een gouden zet te zijn, waarbij de rol van Tantu Beats niet over het hoofd mag worden gezien. Dit is namelijk de vaste beat maker van Klein, hij werkte ook mee aan Europapa. Rapper Donnie is een eveneens extravagante verschijning, in 2018 zouden ze voor de eerste keer samenwerken. Brunzyn is een vaste collaborator die ook op het podium indruk maakt, evenals De Kreuners, een Vlaamse rockband die al sinds de jaren 70 bestaat. Een opvallende naam is Gover Meit, die voor het Eurovisie Songfestival de rol van creative director op zich nam. Hij is beter bekend als Stefano Keizers en sinds 2023 treedt hij op als Donny Ronny. Waar Joost Klein zijn diepste gevoelens blootgeeft in opvallende outfits, is Meit juist een artiest die volledig in de rol van een karakter kruipt waarbij zijn persoonlijkheid verhuld wordt.

Eurovisie Songfestival Europapa en de invloed op festivals in 2024

De meest opvallende collab is echter kledingzaak Bristol. Daar kwam vorig jaar een collectie Joost Klein uit met sweatvesten, joggingbroeken en zelfs badslippers met de tekst “wees kind”. Zelfs met kleding draagt Klein een statement uit. Wat draag jij dit jaar op festivals? Wat jouw outfit ook mag zijn, cash kun je thuis laten dankzij cashless pinnen met Moneycomb betaalsystemen. Geheel op maat gemaakt voor ieder event.

Joost Klein wint Eurovisie Songfestival

Europapa had al gewonnen voordat Joost Klein het podium in Malmö betrad. Hoeveel internationale YouTubers hebben hun mening gegeven over Mia en Dion in 2023? Hoe vaak is ‘Burning Daylight’ gestreamd? We willen niet natrappen, maar Klein heeft iets losgemaakt in de maatschappij wat de grootste (Nederlandse) sterren niet is gelukt. Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley en ook De Toppers bleken op het Eurovision podium niet te scoren.

Europapa blijft klinken

Je hoeft niet ver te zoeken om Europapa nog een keer live te horen. Als je Joost Klein juist liever vermijdt, dan wordt het lastiger. Met optredens op Freshtival in Enschede, Concert at Sea in Brouwershaven, WiSH Outdoor in Beek en Donk en het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde ontkom je in 2024 niet aan deze artiest en zijn vrienden.

Wil je weten op welke festivals Moneycomb dit jaar staat om jouw betalingen veilig en eenvoudig te verwerken? Ben je zelf een event organiser en zoek je naar een oplossing voor digitaal betalen op jouw evenement? Neem dan contact op met de specialisten van Moneycomb. Wij zorgen voor de hardware, de software en de expertise om cashless betalen mogelijk te maken, zo wint iedereen!


Over de schrijver
Reactie plaatsen